đŸ’» Ett lifehack möjliggjort av Airbnb och internetförtroende

Tack vare Airbnb, EU, Duolingo och internet har vi kunnat skippa den svenska vintern och bor istÀllet i södra Italien över vintern.

đŸ’» Ett lifehack möjliggjort av Airbnb och internetförtroende
Photo by Kirsten Velghe / Unsplash

Min fru Àr förÀldraledig och jag kan jobba överallt dÀr jag kan koppla upp min laptop mot internet. Varför uthÀrda en mörk och kall svensk vinter dÄ? tÀnkte vi. Genom Airbnb hittade vi ett litet hus i södra Italien.

Vi styrde elbilen 320 mil över bron till Danmark, pÄ autobahn ner genom Tyskland, upp och ner för Alperna, genom Toscana och anlÀnde för ett par veckor sedan i Martina Franca, precis dÀr klacken börjar.

Vi har hittat en matbutik, babyaffÀr, utforskat den granna grannstaden Locorotondo, lyckats bestÀlla hÀmtpizza, druckit flera cappuccino pÄ flera caféer, checkat av fördomar nÀr vi ser klungor av Àldre mÀn diskutera med hela kroppen.

Det Àr inte mÄnga som kan nÄgon engelska, men det visste vi och har pluggat Duolingo innan. Vi tar oss fram och har till och med lyckas köpa ost över disk.

Inte möjligt utan Airbnb

Efter mer Àn ett Ärtionde med Airbnb har vi vant oss, men tÀnker man efter lite Àr det ju ett otroligt företag. De kopplar ihop frÀmlingar som tillrÀckligt mycket pÄ varandra för att Är ena sidan hyra ut sina hem och Ä andra sidan flytta in i dessa hem.

En avgörande faktor i uppbyggnaden av förtroendet Àr rankingsystemet. VÀrden fÄr ett betyg av gÀsten, och gÀsten ett betyg av vÀrden. Ett starkt incitament för bÄda att sköta sig bra.

Men det skulle ÀndÄ inte funka om inte de flesta mÀnniskor faktiskt ville bete sig bra. Airbnb kan inte vara roligt för de som har en cynisk bild av mÀnniskan.

Inte möjligt utan internet

VÄrt lilla lifehack hade sÄklart inte varit möjligt utan internet. I teorin hade det sÄklart gÄtt, men i praktiken alldeles för krÄngligt och osÀkert att hitta, lita pÄ och betala för ett boende som vi gjorde nu.

Vilket fantastiskt verktyg internet Àr för mÀnskligheten. Det Àr lÀtt att haka upp sig pÄ nackdelarna, pÄ mÀnniskor som inte sköter sig eller anvÀnder internet för brottslighet. Men det Àr verkligen i minoritet. Den massivt dominerande majoriteten anvÀnder det för goda syften.  

För oss Àr vardagen densamma som i Sverige, men sÄ mycket mer spÀnnande nu nÀr vi lÀr och upplever nytt hela tiden. Dessutom skiner solen och det Àr plusgrader ute.

Tack för det internet, Airbnb, Duolingo och EU!

Mathias Sundin