📡 Tips till nya digitaliseringsministern: Satsa pĂ„ Starlink

Nye digitaliseringsminister:, Khashayar Farmanbar, borde vÀnda blicken mot himlen. DÀr finns lösningen till att tÀcka hela Sverige med snabbt bredband. NÀsta Är kommer Starlink till Sverige. Svenska staten borde vara redo dÄ.

📡 Tips till nya digitaliseringsministern: Satsa pĂ„ Starlink
Photo by Marek Piwnicki / Unsplash

Sveriges nya digitaliseringminister, Khashayar Farmanbar, svarar pÄ frÄgor om bredbandsutbyggnad i en intervju med Ny Teknik.

PÄ digitaliseringsomrÄdet, vad behöver bli bÀttre i bredbandsutbyggnaden?
– Bredbandsutbyggnaden behöver tĂ€cka alla. Vi ser att kvaliteten i vĂ€lfĂ€rden förbĂ€ttras avsevĂ€rt med digitalisering, det har pandemiĂ„ret visat, men för att vara verkningsfullt mĂ„ste det finnas bra bredband för alla, vi mĂ„ste vara beredda att bygga ut fiber i varenda buske.
Hur ska du fÄ bredbandet ut i varenda buske?
– Vi ska kolla lite nĂ€rmare pĂ„ detaljerna, men det finns en utmaning i att bolag bygger dĂ€r det Ă€r lönsamt med inte dĂ€r det inte Ă€r lönsamt. Vi mĂ„ste se till att det Ă€r lönsamt överallt eller anvĂ€nda lönsamheten pĂ„ ett stĂ€lle för att bygga pĂ„ ett annat, och göra det enklare för kommuner och organisationer som vill hjĂ€lpa varandra.

Svaret ligger inte i mer fiber i marken. IstÀllet för att lÀgga dyra pengar pÄ att grÀva ner miltals med kabel dÀr nÀstan ingen bor sÄ finns lösningen i himlen.

NÀsta Är Àr SpaceX Starlink tillrÀckligt utbyggt sÄ att Sverige kommer tÀckas. Det innebÀr att du mitt ute i ingenstans kommer ha blixtsnabbt bredband.

Det absolut billigaste och snabbaste sÀttet att se till att alla som vill fÄr bredband i Sverige kommer vara Starlink.

Starlink kommer inte fungera sÄ bra i stÀder och tÀtorter, dÀr Àr fiber fortsatt bÀst. DÀr i glesbygd Starlink funkar bÀst, och fiber funkar sÀmst.

Redan nu har Starlink över 100 000 kunder, bland annat min kollega i Warp News, Rich Spuller. Kolla in hans populÀra YouTube-video om hur det funkar.

Mathias Sundin