📡 Tips till nya digitaliseringsministern: Satsa på Starlink

Nye digitaliseringsminister:, Khashayar Farmanbar, borde vända blicken mot himlen. Där finns lösningen till att täcka hela Sverige med snabbt bredband. Nästa år kommer Starlink till Sverige. Svenska staten borde vara redo då.

📡 Tips till nya digitaliseringsministern: Satsa på Starlink
Photo by Marek Piwnicki / Unsplash

Sveriges nya digitaliseringminister, Khashayar Farmanbar, svarar på frågor om bredbandsutbyggnad i en intervju med Ny Teknik.

På digitaliseringsområdet, vad behöver bli bättre i bredbandsutbyggnaden?
– Bredbandsutbyggnaden behöver täcka alla. Vi ser att kvaliteten i välfärden förbättras avsevärt med digitalisering, det har pandemiåret visat, men för att vara verkningsfullt måste det finnas bra bredband för alla, vi måste vara beredda att bygga ut fiber i varenda buske.
Hur ska du få bredbandet ut i varenda buske?
– Vi ska kolla lite närmare på detaljerna, men det finns en utmaning i att bolag bygger där det är lönsamt med inte där det inte är lönsamt. Vi måste se till att det är lönsamt överallt eller använda lönsamheten på ett ställe för att bygga på ett annat, och göra det enklare för kommuner och organisationer som vill hjälpa varandra.

Svaret ligger inte i mer fiber i marken. Istället för att lägga dyra pengar på att gräva ner miltals med kabel där nästan ingen bor så finns lösningen i himlen.

Nästa år är SpaceX Starlink tillräckligt utbyggt så att Sverige kommer täckas. Det innebär att du mitt ute i ingenstans kommer ha blixtsnabbt bredband.

Det absolut billigaste och snabbaste sättet att se till att alla som vill får bredband i Sverige kommer vara Starlink.

Starlink kommer inte fungera så bra i städer och tätorter, där är fiber fortsatt bäst. Där i glesbygd Starlink funkar bäst, och fiber funkar sämst.

Redan nu har Starlink över 100 000 kunder, bland annat min kollega i Warp News, Rich Spuller. Kolla in hans populära YouTube-video om hur det funkar.

Mathias Sundin